WEBINÁRIUM A KRÍZISLEPÁRLÁSRÓL

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa webináriumot tartott a krízislepárlásról, melyen jellemzően borászati hegyközségi tagok és hegyközségi tisztségviselők vettek részt. A péntek este kihirdetett rendelet végrehajtásáról szóló gyakorlati kérdések megválaszolását a HNT Titkárság munkatársai mellett az Agrárminisztérium, a Magyar Államkincstár és a lepárlásban érintett kettő nagy lepárlóüzem képviselői vettek részt. Az online egyeztetés és az intézkedés iránti érdeklődést jelzi, hogy közel száz tag vett részt a hegyközségi szervezet által meghirdetett ingyenes, nyílt összejövetelen.

Az értekezlet célja az egységes tájékoztatás biztosítása mellett, a meghívott előadók által a krízislepárlással kapcsolatban felmerülő szakmai kérdések megválaszolása az eljárások és feladatok részletes megismertetése.

A krízislepárlás részleteiről itt olvashatnak: https://www.hnt.hu/megjelent-a-boraszati-termekek-2023-evi-krizisleparlasi-tamogatasarol-szolo-55-2023-ix-15-am-rendelet/

Konkrét kérdések alapján összeállította az Agrárminisztérium gyakori kérdéseket részt. További kérdésekkel a hnt@hnt.hu illetve a borkert@am.gov.hu email címen kaphatnak felvilágosítást.

HÁTTÉR:

A HNT 2023. júniusában kezdeményezte az Agrárminisztériumnál az uniós rendelettervezet ismeretében a sürgősségi bevezetését a borlepárlási rendeletnek annak érdekében, hogy a kékszőlőt termelő szőlőtermelők részére is zavartalanul és eredményesen zajlódjon le a 2023-as szüret.. Magyarország Kormányának az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken újabb és újabb kritériumoknak kellett igazolni az intézkedés bevezetésének szükségességét. Végül az EU végrehajtó testülete csak az oltalom alatt álló eredetmegjelelésű rozé és vörösborok esetében engedélyezte a lepárlási intézkedés magyar meghirdetését.

A HNT végig kiállt az FN és OFJ rozé- és vörösborok lepárlása mellett, mely véleményünket az Agrárminisztérium is osztotta. Az EU korlátozó döntését megismerve is iondokkoltnak tartotta az intézkedés bevezetését a HNT. A borvidékek arculatának, presztízsének fenntartása és különösen a pincészetek brandjének megőrzése, valamint a szőlőtermelők jövőbeli értékesítési lehetőségeinek biztosítása érdekében támogatta annak kihirdetését.

A HNT által foglalkoztatott hegybírókat informatikai fejlesztésen keresztül készítette fel a Titkárság a rendeletben megjelent közigazgatási feladatokra. A hegybírók továbbá soron kívüli ügyintézéssel segítik a borászati hegyközségi tagokat. Szükség esetén a kis borászatok részvételét a koordinált beszállítás megszervezésében szerzett gyakorlati tapasztalattal segítik elő, és a szabályos betöltést és a mintavételezést jelenlétükkel biztosítják.

A HNT mint végrehajtásban érintett közigazgatási kezdeményezi mindazokat az eljárásokat, mellyel a termelők tágabb köre számára biztosítja a részvétel lehetőségét.