Megjelent a borászati termékek 2023. évi krízislepárlási támogatásáról szóló 55/2023. (IX. 15.) AM rendelet

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel, legfeljebb 90.000 hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg hazánkban támogatott módon a borpiaci nehézségek kezelése érdekében.

Az Európai Unióban az elmúlt években komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, elsősorban a rozé- és a vörösborok esetében. Ez alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.

A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik. Egy bortermelő legfeljebb 2.500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe.

A beszállított bor csak védett eredetű (azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb, mint 11,5 % vol. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat.

A rendelet lényeges elemei:

 • Kizárólag az alábbi kritériumoknak megfelelő borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani:
  • oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (OEM),
  • forgalombahozatali engedéllyel rendelkező vagy megfelel a Btv. 9. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek,
  • rozé vagy vörös színű,
  • tényleges alkoholtartalma legalább 11,5 % vol.
 • Az a borászati termelő igényelheti, aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán szerepel, és akinek a borászati terméktétel június 1-jén a tulajdonában volt.
 • Egy bortermelő egy lepárlóüzem részére legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be krízislepárlás céljából.
 • A bortermelő a lepárlási igényét a lepárlóüzem által a honlapján meghirdetett borfelajánlási időszakban jelezheti. (Aranykapu; Győri Szeszgyár)

A lepárlásra nyitva álló időszak 2023. október 15-ig tart.

Az Agrárminisztérium által készített a támogatáshoz kapcsolódó kérdések megválaszolását összesítő tájékoztató GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) elérhető az alábbi linken.

https://boraszat.kormany.hu/leparlas2023

Részletes információk az 55/2023. (IX. 15.) AM rendeletben tekinthetők meg.

A rendelethez kapcsolódó hegybírói igazolás iránti kérelem a HNT honlapjáról letölthető az alábbi linkre kattintva:

https://www.hnt.hu/hegybiroi-igazolas-kerelmek-tamogatasokhoz/