Hígítanák a mustot a mediterrán országok borászai

A mediterrán országokban évek óta küzdenek azzal, hogy az emelkedő hőmérséklet hátrányosan hat a borok minőségére. Azt követelik, hogy az Európai Unió legalizálja a víz hozzáadását a borkészítés során. Bár jelenleg ez tilos, a forró Dél-Európában sok termelő használ titokban vizet a borkészítés során, és azt szeretnék, ha ez a gyakorlat végre kikerülne a tabutémák köréből, és nem lenne többé megbélyegezve.

A must vizezése az erjedés előtt vagy közben egyidős magával a borkészítés történetével. Ezzel a kezeléssel a bor minőségét, de főként a mennyiségét lehetett befolyásolni, amivel sokszor visszaéltek a termelők. A sok vízzel készült bor veszített a minőségéből. Például Franciaországban a 20. század elején szabályozták ezt a helyzetet a borászok kezdeményezésére, azért, hogy ellenőrizni lehessen azokat, akik mindenféle korlátozás nélkül adtak vizet a musthoz, és kifogásolható minőségű borok kerültek a piacra.

Ma az Európai Unió jogszabályai tiltják a víz hozzáadását a bortermelés bármely szakaszában, ennek ellenére még mindig sok termelő követi ezt a gyakorlatot. Amint arról Barnaby Eales borszakújságíró beszámolt, a borászok egyre inkább a gyakorlat legalizálását követelik, mivel a tilalom a jelenlegi borászati körülményeknek már nem felel meg. Nyíltan kijelentik, hogy a víz hozzáadása a borkészítés során már nem a mennyiségnövelés tisztességtelen módja, hanem szükségszerűség. A forró évjáratokban ugyanis, amelyek Dél-Európában már évek óta jellemzők, a szőlő magas cukortartalmat ér el, ami a borban magas alkoholtartalmat eredményez. Víz hozzáadásával az erjedés előtt vagy alatt ezt bizonyos mértékig mérsékelni lehet, így könnyedebb és kiegyensúlyozottabb bor születhet.

A borászokkal folytatott beszélgetések alapján a borszakújságírók megállapították, hogy 2022-ben kivételesen sok dél-európai termelő folyamodott a tiltott gyakorlathoz. Ezen a téren már régóta követelik a jogszabályi változtatásokat. A témára 2021-ben egy ismert francia termelő, Michel Chapoutier hívta fel a figyelmet egy Bordeaux-ban tartott konferencián, ahol azzal érvelt, hogy a szőlőültetvényben előforduló vízveszteséget pótolni kell. Példaként hozta fel, hogy egy szőlőterület potenciális hozama hektáronként 40 hektoliter, de az érésig a párolgás révén annyi vizet veszítenek a bogyók, hogy a hozam 34 hektoliterre csökken. Miért nem lehet visszanyerni a borászatban azt, amit a szőlőben elveszítettem, tette fel a kérdést előadásában.

Az Egyesült Államokban és Ausztráliában legális a víz hozzáadása a musthoz, és ezt a tényt a palackok címkéin nem kell feltüntetni, mert nincs erre vonatkozó előírás.

(Forrás: rp.pl)