Csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes borok előállításának szabályozása

Az Európai Parlament és a Tanács többek között a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló 1308/2013/EU rendeletének tavaly decemberi módosítása végre megteremtette a csökkentett alkoholtartalmú borok előállításának jogi hátterét. A módosítás kimondja, hogy a bor, a pezsgő, a minőségi pezsgő, az illatos minőségi pezsgő, a szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, a gyöngyözőbor és a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor teljes vagy részleges alkoholmentesítési eljáráson mehet keresztül, miután teljes mértékben kialakultak a saját jellemzői. Az alkoholtartalmat részleges vákuumos párologtatással, membrántechnikákkal vagy lepárlással lehet csökkenteni, de az eljárás nem eredményezheti a termék érzékszervi jellemzőinek elváltozását. Az eljárás emellett nem végezhető együttesen a szőlőmust cukortartalmának növelésével.

A csökkentett alkoholtartalmú borok csomagolásán fel kell tűntetni az „alkoholmentesített” kifejezés, ha a termék tényleges alkoholtartalma legfeljebb 0,5 térfogatszázalék, vagy a „részlegesen alkoholmentesített” kifejezést, ha tényleges alkoholtartalma meghaladja a 0,5 térfogatszázalékot, és alacsonyabb az alkoholmentesítés előtti kategóriára vonatkozó minimális tényleges alkoholtartalomnál. Az így előállított bor vámtarifaszáma 2202 99 19.

Az eredetvédelem is kiterjeszthető a csökkentett alkoholtartalmú borokra, ha a termékleírásokat a benyújtóik kiegészítik. A termékleírásoknak végső soron tartalmazniuk kell a részlegesen alkoholmentesített borok leírását, továbbá adott esetben a készítésükhöz használt konkrét borászati eljárásokat, valamint a készítésükre vonatkozó releváns korlátozások leírását is.

A szabályozás magyar jogrendbe történő beépítése folyamatban van.