Újabb pályázati felhívások a mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységének elősegítésére

Az Európai Bizottság a július 1-jén  újabb pályázati felhívásokat hirdetett meg annak érdekében, hogy a COVID 19 világjárvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

A válság jelentős hatással volt az uniós agrár-élelmiszeripari ágazatra, leginkább a gyors keresletváltozás miatt, továbbá az éttermek, bárok és kávézók bezárása okozott gondot az Európai Unió valamennyi országában.  A ma közzétett pályázati felhívások kiegészítik a nemrégiben elfogadott, az egyes agrár-élelmiszeripari ágazatok támogatására meghozott rendkívüli intézkedéseket.

A termelőknek nyújtott további  10 millió euró lehetővé teszi, hogy a gyümölcs- és zöldségfélék, a bor, az „élőnövények”, a tejtermékek és bizonyos burgonya fajták értékesítése fellendüljön. Az összeg felét, a több uniós országbeli termelői szervezetek által közösen folytatott promóciós tevékenységekre lehet felhasználni, a fennmaradó 5 millió eurót pedig belföldi (hazai) tevékenységekre.

A promóciós tevékenységet mindkét esetben egy éven belül végre kell hajtani, mely tevékenység irányulhat EU-n belüli vagy azon kívüli országokra.

A pályázatokat 2020. augusztus 27-ig lehet benyújtani.

A felhívások az alábbi linket érhetőek el:

https://ec.europa.eu/info/news/covid-19-commission-launches-two-additional-calls-promotion-programme-proposals-2020-jun-30_en

Ezen belül: