TÁJÉKOZTATÓ A BORÁSZATI BERUHÁZÁSOK KIFIZETÉSI KÉRELMEINEK BENYÚJTÁSÁNAK VÁRHATÓ MÓDUSULÁSÁRÓL

HNT kezdeményezésére az AM az alábbi tájékoztatást adta:

A koronavírus világjárvány, majd a jelenleg is folyó orosz-ukrán háború jelentős alkatrész- és nyersanyaghiányt okoztak a gépiparban. Ezen problémák miatt  az Agrárminisztérium az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból igényelhető borászati  beruházásokban érintett termelők részére a kifizetési kérelmek vonatkozásában egy újabb, későbbi időszakot kíván  megnyitni 2023 novemberében és decemberében.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról szóló 53/2020. (X. 27.) AM rendelet alapján a kérelemben szereplő borászati gépek, technológiai berendezések szállítását és beüzemelését a szállítók több esetben nem tudják a korábban leegyeztetett szerinti időszakban teljesíteni. E rendelet szerint a kérelmezők a kifizetési kérelmeiket kizárólag 2022 november 15. és december 21. között vagy 2023. április 10. és május 2. között nyújthatták volna be. Az Agrárminisztérium a benyújtási időszakra vonatkozó tervezett módosítással lehetővé tenné, hogy a kifizetési kérelmek az év második felében, 2023. november 15. és december 21. között is benyújthatóak lennének. Erre az időpontra várhatóan már minden kérelmezőnek megérkeznek és üzembe is helyezhetőek a megrendelt gépek és berendezések.

Az Agrárminisztérium felhívja a figyelmet arra is, hogy egy támogatási kérelemmel továbbra is csak egy kifizetési kérelmet lehet benyújtani. Ennek értelmében tehát abban az esetben, ha a támogatási kérelemben több gép és berendezés beszerzése szerepel, akkor a gépekkel kizárólag együttesen lehet elszámolni, külön-külön nem.

forrás: https://kormany.hu/hirek/tajekoztato-a-boraszati-beruhazasok-kifizetesi-kerelmeinek-benyujtasarol