Tájékoztatás a hazai termékek megjelenési lehetőségéről a Foodex Japan 2022. EU Pavilonban

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági termékek promóciójával foglalkozó csoportja levelében arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy a 2022. március 8. és 11. között Tokióban, Japánban megrendezésre kerülő FOODEX Nemzetközi Élelmiszer- és Ital Kiállítás keretében uniós pavilon felállítására kerül sor.

A nemzetközi kiállítás és vásár az ázsiai térség legrangosabb és legnagyobb, évente megrendezésre kerülő élelmiszer- és ital szakkiállítása, tematikáját tekintve felöleli az egész élelmiszerágazatot.

Az uniós pavilon célja az EU agrár-élelmiszeripari termékek előnyeinek megismertetése, mely magában foglalja az uniós élelmiszeripari termékek biztonságának, minőségének, eredetének és fenntarthatóságának hangsúlyozását. Az Európai Unióból származó élelmiszereket és italokat termékbemutatókkal, termékkóstolókkal, látványfőzéssel, különböző előadásokkal kívánja a Bizottság népszerűsíteni.

Annak érdekében, hogy valamennyi tagállam termékei egységesen és arányosan kerülhessenek bemutatásra, az Európai Bizottság kéri az egyes tagállamokat, hogy adományozzanak vagy ajánljanak fel legfeljebb öt kulcsfontosságú terméket a vásár számára. Az Európai Bizottság által felkért szerződött partner további termékeket kíván megvásárolni az uniós pavilon általános vonzerejének és sokszínűségének biztosítása érdekében.

A FOODEX szervezői az alábbi kategóriákban várják a felajánlásokat:
– tejtermékek, a sajtokra fókuszálva;
– feldolgozott mezőgazdasági termékek, mint például édességek, csokoládé, tészta, kekszek stb.
– bor, sör és szeszes italok;
– marha- és sertéshús, baromfi;
– olívaolaj;
– különösen GI-ok és organikus termékek.

A Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy 2022. január 5-ig az alábbi linken elérhető kérdőív megválaszolásával ajánlhatják fel termékeiket:
EUSurvey – Survey (europa.eu)

Amennyiben termék-felajánlás történik, szíveskedjenek tájékoztatást küldeni az apf@am.gov.hu e-mail címre.

További információkért érdeklődni az apf@am.gov.hu e-mail címen lehetséges