SIKERESEN ZÁRULT A IV. ORSZÁGOS SZŐLÉSZ BORÁSZ KONFERENCIA

  1. május 27-én nagy létszámú érdeklődő részvételével zajlott a IV. Országos Szőlész Borász Konferencia.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Bor Akadémia rendezésében megtartott konferenciának a szakmai programja a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés témáját ölelte fel. A szakmai szervezetekkel egyeztetett témákban elhangzott előadásokat a MATE Szőlészeti és Borászati Intézete gondozta.

A konferenciát rendező négy szervezet vezetője köszöntőjében rávilágított az ágazatot érintő geopolitikai és makrogazdasági hatásokra. Mindannyian kiemelték az együtt gondolkodás és az egymást erősítő, felelősségteljes munka nélkülözhetetlenségét az ágazat előtt álló kihívások megoldásának érdekében.

Az Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia már második alkalommal hívott meg külföldi előadót. Idén az olaszországi Universitá degli Studi di Udine tanárát Prof. Dr. Roberto Zironit. Az előadó a  jövő borászatainak környezetvédelmi és fenntarthatósági megfelelőségének témájában osztotta meg a legújabb kutatási és gyakorlati eredményeket.

A konferencián az előadók és a felszólalók a szőlőtermesztés és a borászat aktuális tudományos és technológiai kérdéseit és válaszait ismertették az érdeklődőkkel és a meghívottakkal, amelyek várhatóan mindennapi munkájukban is hasznosak lesznek.