MOHU Zrt. tájékoztatás az aktuális kérdések kapcsán

Az utóbbi két hétben több bejelentést kapott a MOHU Zrt. arra vonatkozóan, hogy a MOHU Zrt. Partner Portálon a tömeges feltöltéssel indított termékregisztráció hibára fut.

A bejelentéseket a MOHU Zrt. kivizsgálta és megállapította, hogy minden esetben egy korábban letöltött és a regisztrációt végző saját gépén tárolt sablon verzió használata okozta a problémát.

Ebben három olyan mező szerepelt (shortName – termék rövid neve, barrier – bevonat, averageAnnualSalesCount – tervezett éves értékesítési mennyiség), mely már nem része a termékregisztráció kötelező tartalmi elemeinek, így a jelenleg elérhető táblázatuk sem tartalmazza.

A MOHU Zrt. kérése, hogy tömeges feltöltés esetén mindig ellenőrizzék, hogy a regisztrációs felületről aktuálisan letölthető fájlban dolgoznak!

A MOHU Zrt. tájékoztatása szerint adatbázisunkban egyre növekszik a sikeres regisztráción átesett termékek száma, melyek már aktív státusszal rendelkeznek és így DRS keretein belül bármikor forgalomba hozhatók. Piacra helyezés előtt felmerülhet a gyártóban az italcsomagolás visszaváltásának tesztelése a boltokban üzemelő REpont automatákkal.

Ennek természetesen nincs akadálya, viszont fontos kiemelni, hogy ebben az esetben adatszolgáltatási, majd díjfizetési kötelezettség keletkezik, mivel ilyenkor saját célú felhasználásra kerül sor, mely a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet értelmében forgalomba hozatalnak minősül.

A MOHU Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a teszteléskor felhasznált italcsomagolások mennyiségét is le kell jelenteni mind a havi MOHU Zrt., mind a negyedéves hatóság felé történő adatszolgáltatásban!