Elismerés október 23-a alkalmából: Köszönet az áldozatos munkáért!

A történelem már sokszor bizonyította, hogy a magyar agrárium különleges erővel bír. Nagy István agrárminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából átadott elismerések kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a tét ismét a magyar mezőgazdaság, a gazdatársadalom és a vidéki polgárság megmaradása és további erősödése, illetve a szuverenitás, az önrendelkezés, az egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek védelme. Ehhez olyan elkötelezett és lelkes emberekre van szükség, akik munkájukat hivatásnak élik meg, és feladataikat szenvedéllyel és szorgalommal látják el. Éppen ezért kell azoknak köszönetet mondani, akik elkötelezetten dolgoznak a magyar agrárium gyarapodásáért, sikereiért, nemzetközi elismertségéért.

Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc emléknapja (október 23.) alkalmából Wille-Baumkauff Márta, a Pendits Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa részére a Tokaji borvidéken a bio és biodinamikus szőlőtermesztés bevezetése érdekében végzett áldozatos munkájáért Életfa Emlékplakett Bronz fokozatot adományozott.

Wille-Baumkauff Márta német orvos férjével közösen tették le az abaújszántói birtok alapjait, s bár nem értett a borászkodáshoz, elkötelezett híve lett Tokaj-Hegyaljának. Tudását önálló tanulással, barátok segítségével gyűjtötte, „dolgozva tanulni” elvet követve vált a vállalkozás hajtómotorjává. Ma ő vezeti Közép-Európa négy biodinamikus birtoka közül az egyiket, Tokaj-Hegyalja első tanúsított biobirtoka, 2011-től pedig az ország első és eddig egyetlen biodinamikus borászata. Szenvedélyesen érdeklődik a talaj hosszú távú egészsége iránt, szőlőművelésük a nap, a hold és a bolygók ciklusaihoz igazodik. Egyedi ízvilágú boraik számos rajongót szereztek a Pendits Birtoknak és a Tokaji borvidéknek.

A szakember fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, így a Vindependent, a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége Egyesület elnöki tisztét is betölti.