Elhunyt dr. Vaszari László, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának egykori elnöke

A családi krónika szerint dr. Vaszari László (1948-2021) nagyapjának már az 1800-as évek végén szőlőbirtoka és pincéje volt Écsen, így nem meglepő, hogy folytatta a családi hagyományt. Borászati tanulmányait Budafokon kezdte, majd a Kertészeti Egyetemen folytatta. Több mint húsz évig dolgozott a Pannonhalmi Szövetkezet borászati vezetőjeként, közben munka mellett megszerezte a borászati és italtechnológus szakmérnöki diplomát. Diplomamunkájában elsőként dolgozta fel a Pannonhalmi-Sokoróalji-dombság bortermelésének ezeréves múltját, s ezt követően kezdeményezték a Pannonhalmi borvidék önálló borvidékké való nyilvánítást.

„Szív, tudás, tapasztalat” – ezzel a három szóval jellemezhető az Écsen működő Vaszary Pincészet, amelyet 1995-ben alapított. Három generáció szakmai tudásának, kitartó munkájának, valamint a folyamatos innovációnak köszönhetően a Pannonhalmi borvidék kiemelkedő családi vállalkozását építette fel, ahol három lányával, unokájával és vejével az utolsó pillanatig együtt dolgozott. Munkájukat számos aranyérem és elismerés minősíti.

Dr. Vaszari László volt elnöke a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségi Tanácsának, illetve 2008-2011 között a HNT elnöki posztját is betöltötte.

Dr. Vaszari László úrtól 2021. október 9-én 15:00 órakor veszünk végső búcsút az Écs Hegyi temető ravatalozójában.