Egyszerűbb lesz rendezvényeken a szeszesitalok árusítása

Megváltozik az alkalmi rendezvényeken, az üzlethelyiségeken kívül árusított szeszesitalok értékesítésének rendje, ezzel kevesebb adminisztratív teher hárul majd a termelőkre, kereskedőkre.

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény változásával 2021. július 1-től már nem kell bejelenteni az állami adó- és vámhatóságnak az üzlethelyiségeken kívüli árusítás tényét és nem kell kitölteni az eddig kötelező NAV_J33 nyomtatványt.

A jelenleg érvényben lévő rendelkezés értelmében sört, csendes és habzóbort, egyéb csendes és habzó erjesztett italt, köztes alkoholterméket és alkoholterméket jövedéki kiskereskedő a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabály szerint alkalmi rendezvényen, vásáron vagy piacon akkor forgalmazhat, ha az állami adó- és vámhatóságnak legkésőbb az értékesítés megkezdése előtt 3 munkanappal bejelentést tesz, amelyhez a  NAV_J33 (Jövedéki kiskereskedő és bérfőzető bejelentése) nyomtatvány kitöltése szükséges.

A törvény változásával egyszerűbb lesz a fesztiválokon és egyéb rendezvényeken a borok és egyéb szeszesitalok árusítása azzal, hogy nem szükséges a nyomtatvány kitöltése.