Egyedi borkőstabilizálási megoldások a Cellarius Kft.-től

A borkőkristályok kiválása a palackozott borok esetében nem kívánatos, a fogyasztók gyakran hibaként azonosítják, a tapasztalatlan borivók üvegszilánkra hivatkozva reklamálnak. A borkőstabilitásnak kiemelt fontossága van a fehérje-, mikrobiológiai-, és az érzékszervi stabiltás mellett. A borkőstabilizálási módszereket 2 csoportba sorolhatóak, a fizikai- és kémiai kezelési formákba. Az első csoport az instabil összetevők eltávolításán alapul, a második csoport pedig a kristályképződés meggátolását helyezi előtérbe, a második csoportba tartozó valamennyi megoldás a jelölési kötelezettség hatálya alá tartozik, hiszen ezek kémiai hatást váltanak ki az emberi szervezetben is.

Fizikai kezelési első típusa a folyamatos hűtés a legtradicionálisabb technológia. Hátránya, a hosszú, legalább 8 napos hűtési idő, és ennek rendkívül magas energia költsége. A másik minőségi hátránya a szín intenzitás és színanyagok csökkenése és az oldott oxigén szint növekedése.

Gyors hidegstabilizálás, statikus vagy dinamikus formában szintén egyedi hardverigény szükséges.

Az ion cserélő gyanta 2009 óta alkalmazható az EU-ban, alapvetően a mustok és borok pH tartalmának a beállítására szolgálnak. Számos gyártó próbálja őket borkőstabilizálásra is ajánlani, de ez csak speciális esetekben történik meg. A gyanták regenerálása rendkívül vízigényes, az alkalmazott kémiai ágens környezetvédelmi problémákat vet fel.

A Cellarius Kft. 2022-ben pályázott sikeresen egy olyan 24 tonnás kamionra, ami 60 hL / óra kapacitású Cross Flow szűrővel, és egy 30 hL / óra kapacitású Elektordialízis berendezéssel szolgálja ki a hazai borászatokat. A berendezés szemipermeábilis membránokkal működik, környezeti hőmérsékleten, elektromos mező segítségével távolítja el a kalcium és kálium kationokat, valamint a HT anionokat.  A technológia szabályozhatóan távolítja el ezeket, másik nagy előnye, hogy környezeti hőmérsékleten alkalmazható, ezáltal az energia felhasználása nem jelentős. A kalcium instabilitás megakadályozását 100%-ban megoldja.

A kezelés során a gyenge töltésű alkotórészek – poliszacharidok, polifenolok, aroma anyagok, aminosavak, stb – értéke nem változik, miközben a bor kolloidális szerkezete sem.

A fentebb tárgyalt hidegkezelési vagy gyantatechnológiákhoz képest a hőmérsékletváltozás kiküszöbölése miatt az oldott oxigén szint nem változik, ezért a legkíméletesebb, legeffektívebb fizikai borkőstabilizálási eljárás.

Amennyiben szeretnél megismerkedni a technológiával vagy felmerültek benned további kérdések, keressétek kollégáinkat bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Gardi Gábor: +36 30 248 2130

Hajdu Zoltán: +36 30 583 8805

Répás László: +36 30 616 4620

További információkért látogasson el weboldalunkra: https://cellarius.hu/