A szőlőkabóca elleni védekezés támogatását szabályozó rendelet módosítása nem befolyásolja a kérelem-benyújtást

A 2019. március 6-i, 35. számú Magyar Közlönyben hirdették ki az egyes nemzeti forrásból finanszírozott mezőgazdasági támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 4/2019. (III. 6.) AM rendeletet. A jogszabály módosította a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendeletet is, azonban a pontosító jellegű változtatásnak a támogatási kérelem benyújtására vonatkozóan nincs kihatása.

A Magyar Államkincstár a támogatási kérelem nyomtatványainak közzétételekor ugyanis már a folyamatban lévő rendelet-módosításra figyelemmel járt el, így a
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/4-2019-ii-1-szamu-kincstar-kozlemeny
linken elérhető 4/2019. (II. 1.) számú Kincstár közlemény formanyomtatványai továbbra is használhatók.

A szőlőültetvények kártevői, így kiemelten az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezés költségvetési támogatásához 2019-ben 240 millió Ft keretösszeg áll rendelkezésre, a támogatási kérelmeket az említett nyomtatványok felhasználásával, 2019. március 1-31. között kell benyújtani postai úton a Magyar Államkincstárhoz. Az ültetvényekben elvégzett növényvédőszeres kezeléseket követően esedékes a kifizetési kérelmek benyújtása a növényvédelmi hatósághoz, legkésőbb tárgyév augusztus 15-ig.