A Pannonhalmi Főapátság Pincészete lett az Év Pincészete 2023 cím nyertese

“…itt mindent a keresztény hit és a szorgalmas munka határoz meg. Ahogyan ezt a bencések jelmondata is hirdeti: Ora et labora – Imádkozzál és dolgozzál!”

2023. augusztus 24-én adták át “Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet a Pannonhalmi Főapátság Pincészete részéré.

A díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége.

Az alapító szervezetek elnökségei minden évben egy összetett szempontrendszer alapján ítélik oda a díjat a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére.

“A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja.”

A Pannonhalmi Főapátság Pincészetének kiemelkedő szakmai teljesítményét bizonyítja, hogy a díjat idén – 2010 után immáron második alkalommal – újra nekik ítélték az alapítók.

A 2023-as díjat Hortobágyi T. Cirill főapát és Liptai Zsolt a Pannonhalmi Főapátság Pincészete főborásza vette át.

A díjátadó ünnepségen köszöntőt mondott Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke, aki ünnepi beszédében kiemelte, hogy a pincészet tervezésekor, megépítése során a pincetechnológiai szempontok mellett, külön figyelmet fordítottak arra, hogy védjék a teremtett világot, hiszen a tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó épületegyüttest alakítottak ki. Mindezek mellett arra is hangsúlyt fektettek, hogy a borturizmus kedvelői látogatásuk során a kóstolás élvezete mellett a  borászati munka folyamataiba is betekintést nyerjenek.

Frittmann János elmondta, hogy a Főapátságban fontos értékek határozzák meg a termékeik, így a bor készítésének folyamatát. Ezek pedig a keresztényi hit, a hagyományok ápolása, folytatása és a kitartó munka.