A betakarítástól a bortárolásig

A képek a Vinitaly 2024-en készültek

Harmincéves lett a borászati és élelmiszeripari feldolgozó, palackozó, címkéző és csomagológépek forgalmazására és szervizére szakosodott, száz százalékban magyar tulajdonú Szervin Kft. Ebből az apropóból kerestük fel Fehér László kereskedelmi vezetőt, hogy felidézzük, hogyan kezdődött a történet a rendszerváltás hajnalán, és hol tart most a magyarországi élelmiszeripart magas színvonalon kiszolgáló cég.

Milyen utat jártak be a három évtized alatt?

A cég élete egy garázsban kezdődött használt olasz élelmiszeripari feldolgozó és palackozó berendezések importjával, felújításával és szervizelésével vívta ki pozícióját a szegmensben. A kezdeti néhányfős stáb a megrendelések számával és a projektek méretével növekedett, és ez a növekedés jelen pillanatban is tart. Az európai uniós csatlakozással és a pályázati rendszerek megjelenésével a használtgép-felújítást az új berendezések, valamint a komplett technológiai sorok értékesítése, telepítése és üzemeltetése váltotta fel. Természetesen az alkatrészgyártás bár kisebb mértékben, de megmaradt. Jelen pillanatban 22 fővel dolgozunk és több mint hatvan olasz, illetve számos egyéb európai gépgyártó képviseletét látjuk el.

Az élelmiszeripar elég széles palettáján mozog a cég. Mely területeken vannak leginkább otthon?

Munkánk nagy részét a szőlészeti és borászati üzletág adja. A szőlő-betakarításon és feldolgozáson át a bortárolásra és -kezelésre nyújtunk komplett megoldásokat a tervezéstől a teljes kivitelezésig. Palackozás- és csomagolástechnika tekintetében pedig az élelmiszeripar, vegyipar, szeszipar, és a konzervipar legnagyobb szereplőit szolgáljuk ki a félautomatikus berendezésektől a kompletten robotizált termelősorokig. A robotizációnak és az automatizációra való törekvésnek köszönhetően az utóbbi hét évben ügyfeleink száma megduplázódott és a számuk dinamikusan növekszik.

A berendezések szakszerű üzemeltetése, szervizelése mindig kulcsfontosságú a termelő cégeknél. A Szervin Kft. hogy oldja ezt meg?

Jelen pillanatban három különböző technikuscsapat tud egy időben munkát végezni külső helyszíneken. Az egyes csapatok technikusokból, villanyszerelőkből és lakatosokból állnak. A szüret kezdetekor 24 órás ügyelettel állunk ügyfeleink rendelkezésére, felkészülve a betakarításnál esetlegesen előforduló legszélsőségesebb problémákra is.

Mivel cégünk Magyarország mértani középpontjában helyezkedik el, így gyakorlatilag három óra alatt az ország bármelyik részén tudunk lenni.

Harminc év alatt szinte minden megváltozott a borászati ágazatban. Milyen trendeknek kell megfelelni a mai kor borászatainak?

A cégünk a magyarországi borászati szegmenssel azonos ütemben növekedett. Külföldi tapasztalataink alapján a gyártók segítségével próbáljuk auditálni ügyfélkörünket és irányt mutatni mindig az ideális igényeknek megfelelően. A borfogyasztás csökkenése a világ minden részén problémát jelent, ezért a borászatoknak is alkalmazkodni kell. Sajnos már a jó bornak is kell a cégér. A portfólióbővítés lehet az egyik módja annak, hogy új ügyfeleket szerezzenek maguknak, vagy a meglévőeknek tudjanak többletszolgáltatást nyújtani. A fogyasztók nyitottak lettek a szénsavas borokra, ez jelenleg a legjobban érzékelhető trend, legyen az szén-dioxiddal dúsított bor vagy tartályban erjesztett pezsgő. De a klasszikus pezsgőkészítés is izgalmas, sok nehézséggel járó folyamat, ami megéri a befektetett időt és energiát.

A hiedelmekkel ellentétben már a kis borászatok is megengedhetik maguknak, hogy saját pezsgősítő berendezéseik legyenek. És ha összevetjük a bérgyártás költségeivel, akár évi párezer palack elkészítése esetén is hamar megtérülnek.

A következő hullám várhatóan a boralapú koktélok elterjedése lesz, ami szintén szénsavas technológiát igényel. De bármilyen irányba is mozduljon el a piac, mi biztosan készen fogunk állni rá!

Szervin Kft. | H-6221 Hungary | Akasztó, Fő út 1/B