2023. június 6-án tartotta ünnepi alakuló ülését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége

2023. június 6-án tartotta ünnepi alakuló ülését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (továbbiakban: HNT) elnöksége. Az ünnepi ülésen részt vett és ünnepi köszöntőt mondott Dr. Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a hazai szőlő- és borágazat kiemelt jelentőséggel bír, zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot. Az Agrárminisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát kiemelt partneri viszony fűzi egymáshoz, mindig nyíltan és őszintén tudtak beszélni.

A miniszter felsorolta mindazokat a területeket, melyekre a jövőben az Agrárminisztériumnak és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közösen kell megoldásokat találni: a munkaerőpiac területén az automatizálás lehetőségei; a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás; a termelést nehezítő aránytalan környezetvédelmi uniós szabályozók kérdése; az exportpiacokon történő nagyobb mértékű borértékesítés; a szőlészek és borfelvásárlók viszonyrendszerének javítása; az ágazati jövedelmezőség javítása; a fogyasztási trendek lekövetése, valamint a mértékletes és minőségi borfogyasztás népszerűsítése a fiatal fogyasztók körében.

Nagy István kifejezte abbéli reményét is, hogy a jövőben is folytatódnak a HNT által elindított piacszervezési intézkedések, mint a szakmaközi bormarketing és a biológiai alapok biztosítása. E két program jó példája annak, hogy a szőlészek és a borászok maguk is tenni akarnak piaci helyzetük javítása érdekében, felismerik a problémát, kidolgozzák a stratégiát és az intézkedéseket is végrehajtják, mutatott rá.

Frittmann János a HNT elnöke egyetértve a Miniszter által nevesített feladatokkal kiemelte, hogy ezek a feladatok csak az Agrárminisztériummal együtt valósíthatók meg sikeresen, ezért folytatni kell a megkezdett közös munkát. Ez a munka azonban csak akkor lesz hatékony, ha a termelők bevonásával történik. Személyes célkitűzése, hogy a termelők a hegyközségi rendszert még inkább magukénak érezzék.

Az ülésen hivatalos napirendjeinek megfelelően megtörtént az átadás-átvétel Légli Ottó a HNT leköszönő elnöke és Frittmann János újonnan megválasztott elnök között, majd a tíztagú elnökség megkezdte szakmai munkáját.