1536 hektár borszőlőültetvény újul meg

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőséget kaptak a termelők ültetvényeik korszerűsítésre. A támogatás segítségével hatékonyabbá tehető a termelés, mely hosszútávon növeli az ágazat versenyképességét. A január 28-ig benyújtott kérelmek alapján a hazai ültetvények közel 2,5 százaléka újul meg.

A szőlőültetvények korszerűsítését szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás intenzitása – az eddigiektől eltérően- a támogatható költségek 40-75 százaléka.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezésére lehetőség nyílt idős, magas terméspotenciálú ültetvények korszerűsítésére is támogatási kérelmet benyújtani. Előbbire elsősorban a tokaji, az egri, a szekszárdi és a villányi borvidékről érkezett kérelem. Összességében a kunsági és a mátrai borvidéken újulnak meg legnagyobb területen az ültetvények.

A támogatás fajtaváltáshoz és ültetvények áttelepítéséhez, valamint a szőlőültetvények termesztéstechnológiai módszereinek javításához igényelhető. Utóbbi lehetőséget biztosít a gazdák számára, hogy a meglévő termő ültetvényük támberendezését – kizárólag új alapanyagok felhasználásával – teljesen lecseréljék.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint, legközelebb 2020. novemberében lehet szőlő szerkezetátalakítási támogatásra egyéni tervet benyújtani.