AREV: Vonjuk le a tanulságokat a sarkvidéki tavaszból

Az Európát április elején elért sarkvidéki hideg rámutatott, mennyire sürgős a KAP konkrét klímaváltozás elleni intézkedéseinek végrehajtása a borágazat fenntartható jövője érdekében – Jelentette ki az AREV gyors értékelésben.

Sok bortermelő emlékezetébe belevésődik az elmúlt hetek hiábavaló küzdelme a mínusz 9 °C-ig süllyedő hőmérsékletekkel, ami Közép-Európában teljes rügykárosodást okozott a szőlőültetvényekben. Főként Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Luxemburg, Szlovénia és Észak-Olaszország volt érintett, ott a fagy az ültetvényeknek akár 100%-át is megrongálta.

Ezen a ponton nem elég bánkódni az okozott kár miatt. Itt az ideje, hogy levonjuk ennek a fagyos időszaknak a tanulságát, és megpróbáljunk hatékonyabb rendszereket létrehozni a szőlőtermelők védelme érdekében az egyre pusztítóbb, minden európai bortermelő régiót érintő éghajlati kockázatokkal szemben.

Az Európai Szőlőtermesztő Régiók Gyűlése (AREV) kitart amellett, hogy a jelenlegi költségvetés ennek megoldására nem elegendő. A helyreállítási tervnek, valamint a jövőbeli agrárpolitikának és az Európai Zöld Megállapodás irányvonalainak elő kell mozdítaniuk a szőlőtermesztés valódi fenntarthatóságát.

Az ágazat alkalmazkodóképességének fenntarthatóságának alapja egy külön költségvetéssel rendelkező, az Európai Bizottság és az Európai Parlament intézkedéseinek megfelelő beruházási hármas lehet:

1. Támogatni kell a precíziós szőlőtermesztést és a fagy elleni küzdelemmel kapcsolatos intézkedéseket olyan fenntartható megoldások megvalósításával, mint például a szélgépek alkalmazása.
2. Dinamikus promóciós politikára van szükség, amely a borágazat számára széles körben nyitott.
3. Az éghajlati kockázatokkal szembeni ellenálló képességet növelni kell biztosítási eszközökkel is, valamint a bortermelők jövedelmének stabilizálására szolgáló befektetési alapok és a hatékony válságkezelési európai tartalék fejlesztésével.

Az AREV meglátása szerint csak így lehet sikeresen kezelni a jövőbeni kihívásokat az Európai Unió mezőgazdaságának és vidéki területeinek jövőjével kapcsolatban: a kettős teljesítmény fókusza alatt összeegyeztetni a társadalom elvárásait, a gazdasági kihívásokat és a KAP várakozásait. Nagyobb gazdasági védelem nélkül nincs gazdasági előny, gazdasági előny nélkül pedig nincs környezetvédelem.
(Forrás: arev.org)