VAN-E JÖVŐJE A BORTURIZMUSNAK MAGYARORSZÁGON?

Kérdések és válaszok a BorÉRT Borturisztikai Konferencián és Bortúrán. Magyarország egyetlen, a borturizmust középpontba helyező tematikus napjának a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott helyet 2023. január 26-án, amelyet ötödik alkalommal rendeztek meg a Vajdahunyadvárban.

Az érdeklődők az előző évekhez hasonlóan ismét teljes képet kaphattak a magyar borturizmus helyzetéről és perspektíváiról.

A bor kiválóan társítható a gasztronómiához, jól kiegészít más turisztikai attrakciót, élményt nyújt a résztvevők számára. Jelentős vonzereje mellett komoly szerepe van a közvetlen értékesítésben rejlő lehetőségek kihasználásában. Az a borfogyasztó, aki helyben meghatározó, pozitív élményeket szerzett a tájon, élményeken, borászokon és borokon keresztül, az hosszútávon is az adott hely borainak fogyasztóivá válhat. Ezen túlmenően a kiskereskedelemben tapasztalható árversennyel szemben az összefogáson alapuló közvetlen értékesítés lehetőségei, a rövid ellátási láncok, a borturizmuson belül még szinte teljesen kiaknázatlanok.

A konferencia résztvevőit Dr. Estók János a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója és Nyitrainé Dr. Sárdy Diana a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem főigazgatója köszöntötte. A borturizmussal foglalkozó tematikus nap egyik fontos és sokak által várt témája volt a borágazatra, borturizmusra jutó forráslehetőségek kérdés köre, amelyről Dr. Györe Dániel az Agrárminisztérium főosztályvezetője számolt be. Az Európai Bizottság 2022. november 7-én fogadta el a KAP Stratégiai Tervet, amely a 2023-2027 időszakra 10 milliárd eurós keretösszeget biztosít 2023. január 1-től a magyar mezőgazdaság számára. A terv számos – eddig nem ismert – támogatási formát is tartalmaz a borágazat és a borturizmus számára, amiről most első kézből tájékozódhattak a konferencia résztvevői. A másik téma amit nagy érdeklődéssel követtek a résztvevők az a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által 2023-ban induló, 2,7 milliárd forint költségvetésből megvalósuló bormarketing-program részletei voltak, amiről Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke beszélt.