Uniós támadás az alkoholtartalmú italok ellen

Az Európa Unió Rák Elleni terve erőteljesen megelőzés központú, ebben az EU kiemelt figyelmet fordít az alkoholos termékekre és a dohányárukra.

A dohányárukon túl a rák legyőzésére irányuló bizottsági kezdeményezés kiemelkedő célja az alkoholos termékek szabályozása, amelyek a rák okozta halálozások több mint 15%-át teszik ki a férfiaknál és 30%-át a nők esetében.

Az EU felülvizsgálata magában foglalja az alkoholtartalmú italok online marketingjének és reklámozásának visszafogását annak érdekében, hogy mérsékelje a fiatalok körében az alkoholfogyasztást. Ugyanakkor a Bizottság javasolni fogja azt is, hogy a mezőgazdasági termékek uniós promóciós programján keresztül ne lehessen az alkoholfogyasztást ösztönözni.

Az összetevőkre és a kalóriatartalomra vonatkozó címkézési szabályozási javaslatot, valamint az alkoholtartalmú italok címkéjén feltüntetendő egészségügyi figyelmeztetésekre vonatkozó szabályokat várhatóan a 2023-as év végéig ismertetik.
Az EU élelmiszer-politikájában meghirdetett kötelező tápérték jelölés a csomagolásokon kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségtelen étrend, az elhízás és a fizikai inaktivitás együttes hatásainak kezelésében.

Forrás: www.euractiv.com