Tudsz írni? Szereted a borokat? Indul a 3. Hungarian WebWineWriting

A Hungarianwines.eu nagy lendülettel indítja a nyarat: harmadik alkalommal hirdetik meg nagy sikerű Hungarian WebWineWriting versenyt, s a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is beállt a támogatók közé.

Az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnénk a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtunk lehetőséget. A zsűriben olyan szaktekintélyeket üdvözölhetünk, mint Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szerzője, Felicity Carter, a Meininger Wine Business főszerkesztője vagy Richard Siddle, a brit The Buyer kiadvány alapító-főszerkesztője.
Tavaly két nyelven összesen 57 cikk érkezett Indiából, az USA-ból, Kanadából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából, Ciprusról, Svájcból, Görögországból, Angliából, Olaszországból, Romániából, Oroszországból és Magyarországról. A 18 döntősre összesen 8039 szavazatot adtak le.

Három kategóriában lehet nevezni idén megjelent online írásokkal. Ha valakinek nincs a kategóriába illő megjelent írása, ne csüggedjen, július 15-én éjfélig még írhat, posztolhat és nevezhet. Mindhárom kategória esetén az ott megjelölt zsűritagok választják ki a három-három legjobb írást, ők lesznek a döntősök, akik már biztosan meghívást kapnak az augusztus 16-i Gettogetherre (Budapestről buszt biztosítunk), ahol a díjátadó lesz, és biztosan nyernek egy-egy borcsomagot. Ezután jön a közönségszavazás, és a legtöbb szavazat gazdája megnyeri a kategória fődíját!  Aki pedig a három kategóriát együttvéve a legtöbb szavazatot kapja, az minden nyeremény tetejébe még egy 3 napos spanyolországi, all inclusive szakmai utat is nyer!

A verseny támogatói: Villányi Franc, Lajver Borbirtok, Grand Tokaj, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, NaturAqua

A szervezők: Nemos Creative Kft.

A verseny honlapja: https://www.hungarianwines.eu/webwinewriting-2-2/ 

A három kategória:

Cabernet franc – a szőlő, amely saját útját járja

A Cabernet franc fajtát elsősorban a bordeaux-i blend egyik „hozzávalójaként” ismeri a világ, pedig önállóan is megállja a helyét, ezt bizonyítja Villány, ahol – Michael Broadbentet idézve – természetes otthonra lelt ez a fajta, és különleges, összetett borokat ad. Villány éppen ezért 2021-ben otthont ad a világ első Cabernet franc borversenyének is. A kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek főszereplője a Cabernet franc. Műfaji megkötés nincs, a cikk lehet útleírás, interjú vagy akár étel–bor párosítás, lényeg, hogy kellően informatívan mutassa be a fajtát, csináljon hozzá kedvet és szolgáljon új ismeretekkel.

Csúcsmodern és tájba simul

Egy korszerű borászat lehet elfogadható küllemű, egyszerű üzem, de lehet a környezetéhez illeszkedő, a természettel szerves egészt alkotó, szemet gyönyörködtető épületkomplexum is. A szekszérdi Lajver Borbirtok szinte követi a dombok hullámzását, a fényben fürdő kóstolóteremből pedig mesés a kilátás. Ebben a kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek a modern pinceépítészet egy hasonlóan kiemelkedő példáját mutatják be akár utazási cikk, akár riport formájában. Ennél a kategóriánál figyelembe vesszük a cikk illusztrálását is.

Tokaj friss szemmel

A borok királya és a királyok bora évszázadok óta uralkodók kedvence, és mi, akik ott élünk vagy gyakran látogatunk ide, dédelgetett gyermekünkként imádjuk és csodáljuk. De vajon mit lát Tokajból a világ? Valóban világhírű a Furmint? Tudják, hogy miért luxustermék a tokaji aszú? Kóstoltak már Hárslevelűt? Pukkantottak már tokaji pezsgőt? Ebben a kategóriában bármilyen stílusú írással lehet nevezni (riport, interjú, útleírás, tárca stb), egy kikötés van: a főszereplő a Tokaji borvidék legyen. Ha valaki még nem járt itt, nem kizáró ok, a borokon keresztül is lehet véleménye a borvidékről.