Többet fizet a szőlőért a Tokaj Kereskedőház

Még tart a szüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, a térség legtöbb szőlőt felvásárló cége, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. minden korábbinál többet fizet a termésért – közölte a társaság az MTI-vel.

tokaj    A tájékoztatás szerint kilónként átlagosan 250 forintot fizetett a tokaj-hegyaljai gazdáknak a társaság az eddig beérkezett 17 mustfokot meghaladó minőségű szőlőért, október közepéig a kereskedőházzal szerződött termelők kétharmadától már 52 ezer mázsa szőlő érkezett be a borászathoz.
A 2015-ös évjáratban a Tokaj Kereskedőház Zrt. kizárólag a 17 mustfok feletti cukortartalmú, egészséges szőlőből készíti a Tokaji eredetmegjelölésű borait.
A gazdák elégedettek az árral, az állami cégnél alkalmazott differenciált árképzés az egész régió felvásárlási áraira pozitívan hat, hiszen a Tokaj Kereskedőház az összes megtermelt szőlőmennyiség körülbelül 35 százalékát vásárolja fel alapanyagként, valamint a teljes borvidék bortermelésének 40 százalékát adja, így az általa alkalmazott felvásárlási árak kihatnak a térség egészére – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A Tokaj Kereskedőház Zrt. az idén a tervek szerint mintegy 10 ezer tonna szőlőt, 750 mázsa aszúszemet vásárol fel, több mint 1600 termelőtől.
A cég korábbi tájékoztatása szerint idén a múlt évihez hasonló, 2 milliárd forint körüli árbevétellel számolnak.