Termelői borkimérés – továbbra is kedvező adózással

Az Agrárminisztérium friss álláspontja szerint, ha a bort saját gazdaságban termelt szőlőből készítik, akkor azt mennyiségi korlátozás nélkül lehet őstermelőként értékesíteni, az őstermelőkre vonatkozó kedvező adózási feltételekkel.

Kedvező feltételekkel lehetett a saját gazdaságban termelt szőlőből saját szőlőbort értékesíteni 2020. december 31-ig, amelyhez az adójogi hátteret az Szja. törvény biztosította. A 2021. január 1-jétől életbe lépett a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. Törvény. Ettől kezdve e jogszabály határozza meg az őstermelői tevékenységet.

Az új szabályozás egyes jogértelmezések szerint azt sugallta, hogy ha az őstermelő a saját szőlőjét teljes mértékben feldolgozza és borként értékesíti csak kiegészítő tevékenységből származó bevétele keletkezik. Ez azt eredményezte volna, hogy már nem a kedvezőbb őstermelői átalányadózás szerint adózott volna, hanem az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint.
Így viszont hátrányba kerültek volna azok, akik a korábbi szabályok alapján igyekeztek szőlőbor termék esetében az értékesítési lánc minél nagyobb részét egy kézben tartani. A magyar szőlész-borász szakmai önkormányzat úgy vélte, hogy a jogalkotói szándék nem ennek az értékesítési formának a kizárására irányult.

Az Agrárminisztérium szakmai álláspontját kérte ez ügyben Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, amelyben kifejtette: „Biztosak vagyunk benne, hogy a jogalkotói szándék a saját szőlőt, borrá feldolgozó, magas hozzáadott értéket biztosító családi gazdaságok megerősítése volt. Erre a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen nagy szükség lenne. „A HNT adatai szerint 2020. júniusában 2331 termelői borkimérés működött az országban, melyből 574-et őstermelők működtettek. Ennyi család megélhetése vált bizonytalanná, ami a jogértelmezést egyértelműen szükségessé teszi.

A HNT vezetőségének kezdeményezését pozitívan fogadta az Agrárminisztérium, és hivatalos tájékoztatást adott a termelői borkimérések kedvező adózásáról.
Válaszában Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: „a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 2. § g pontja értelmében őstermelői tevékenységnek minősül az őstermelői nyilvántartásba felvett mező-, erdőgazdasági tevékenység, valamint kiegészítő tevékenység, továbbá e tevékenységből származó termékfeldolgozás, ha az saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik, és nem haladja meg a kistermelői élelmiszer-termelésről, előállításról és értékesítésről szóló rendeletben meghatározott mennyiséget.”

Ezek alapján az AM álláspontja szerint, ha a termékfeldolgozás a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik, akkor az őstermelői tevékenységnek minősül.
A fenti definíciónak megfelelően a termékfeldolgozásnak egy mennyiségi korlátja van, abban az esetben, ha az adott tevékenység szerepel a kistermelői élelmiszer-termelésről, előállításról és értékesítésről szóló 52/2010. (IV.30.) FVM rendeletben. Ebben a rendeletben a tevékenységek között a borkészítés nem szerepel. Ennek alapján, ha a bort saját gazdaságban termelt szőlőből készítik, akkor azt mennyiségi korlátozás nélkül lehet őstermelőként megtenni.