Szüret 2020: optimista vélemények

A becsülthöz képest kicsivel több szőlőről jöttek be jelentések a hazai ültetvényekről, de nem lett igazán kiugró termés ebben az évjáratban.

Alacsony készlettel indultak a 2020-as szüretnek a gazdák. Így – a koronavírus miatt kialakult – helyzet ellenére sem lehet gond az értékesítéssel. Az már körvonalazódik, hogy az alsó árkategóriában már most hiány van, míg a felsőbb kategóriás borokból megfelelő a kínálat. Mivel a szőlőárak a tavalyihoz képest magasabbak lettek, ezt a boráraknak ugyancsak követniük kellene ahhoz, hogy a 2021-es szüret is zökkenőmentes lehessen. Egyik gerjeszti a másikat. Ugyan még mindig nem hordozza magában azt a lehetőséget, hogy a vállalkozások kizárólag szőlőtermesztésből megéljenek, ahhoz vissza kell térni a néhány évvel ezelőtti, magasabb felvásárlási árakhoz.

Az alsó és a középső szegmensben alacsonynak mondhatók a borárak, évek óta nem érzékelhető elmozdulás. Szerencsére ezen a területen nem tapasztalható a fogyasztás csökkenése, míg a HoReCa szektorra építő borászatoknál visszaesésről érkeznek a hírek. Várhatóan a jövő év piaci viszonyait is meghatározza a koronavírus.

Keresettek azok a fajták, amelyeket a feldolgozók könnyebben tudnak értékesíteni. A felvásárló az árakkal „üzen”. Ugyan nem biztos, hogy mindig megbízhatók ezek az üzenetek, főként ha hosszútávú stratégiában gondolkodunk. Ma főként a piaci szereplőkön múlik, milyen fajtákat tudnak értékesíteni. Úgy látszik, hogy a rozék iránti kereslet nem nő tovább. Minden borászatnak van ilyen típusú terméke, sok „rozé színű” bort találunk a polcokon. Ugyanez a helyzet az Irsai Olivérrel, sokan nem piacot építenek, hanem csak csatlakoznak egy futó termékhez, néhány vállalkozás sikeres üzletpolitikájához.

A fehérszőlők esetében nagy minőségről beszélhetünk. A savakat sikerült megőrizni, ahol jól dolgoznak, ott kiváló borok születnek. Minden fajtát akkor tudtak betakarítani, amikor optimális volt az időpont. Nem az időjárás határozta meg a szüretet, hanem a szőlő érésdinamikája. Ugyanakkor több borvidékről, a későbbi szüreti időpontok miatt még korai beszélni (pl.: a Tokaji borvidék).

Vörösboroknál még nehéz az évjáratot meghatározni, de a rozékból biztosan kiváló lesz a minőség. A szakemberek optimistán tekintenek a 2020-as évjáratú borokra.

Borvidék 2020. december 1-i állapot
Ténylegesen szüretelt terület [ha] Szüretelt borszőlő mennyisége [q] Ténylegesen szüretelt terület termésátlaga [q/ha]
Badacsonyi Borvidék 643 39156 60,9
Balatonboglári Borvidék 2929 311109 106,2
Balatonfelvidéki Borvidék 482 30578 63,4
Balatonfüred-Csopaki Borvidék 1093 77066 70,5
Bükki Borvidék 372 23812 63,9
Csongrádi Borvidék 498 23163 46,5
Egri Borvidék 3821 350849 91,8
Etyek-Budai Borvidék 1402 122999 87,7
Hajós-Bajai Borvidék 1489 120317 80,8
Kunsági Borvidék 15968 1623870 101,7
Mátrai Borvidék 4202 369056 87,8
Móri Borvidék 330 26821 81,3
Nagy-Somlói Borvidék 180 7436 41,3
Neszmélyi Borvidék 577 44809 77,6
Pannonhalmi Borvidék 396 24078 60,9
Pécsi Borvidék 277 17802 64,2
Soproni Borvidék 832 57952 69,7
Szekszárdi Borvidék 1737 144700 83,3
Tokaji Borvidék 2366 158382 66,9
Tolnai Borvidék 1813 159971 88,2
Villányi Borvidék 1321 112661 85,3
Zalai Borvidék 223 20825 93,5
Összesen 42952 3867412 90,0