RENDKÍVÜLI TERMÉSBECSLÉS

A 2022. év egy különösen száraz, aszályos évként fog bevonulni a borászati évjáratok nyilvántartásaiba szerte Európában.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2017. óta végez szakmaközi termésbecslést a borszőlő felvásárlási piacszervezési intézkedés keretében. A termésbecslést a hegyközségek a piacszervezési intézkedésben foglaltak szerint minden év június végén végzik el, és az eddigi évek tapasztalatai alapján ezzel pontos előrejelzést biztosítanak az árprognózis elkészítéséhez.

Rendkívüli években rendkívüli döntéseket kell hozni – az idei évben ez különösen igaz a mezőgazdaság valamennyi szakágazatára. A HNT főtitkára értesítette a HNT 22 szőlész és 22 borász küldöttét arról, hogy az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszályhelyzete miatt rendkívüli hegybírói termésbecslést rendelt el. A soron kívüli termésbecslés egyrészt az aszály hatásainak valós felmérésére szolgál. Ennél azonban talán fontosabb az a tény, hogy a termés becsült mennyisége jelentős hatást gyakorol a borszőlő felvásárlási áraira, és mivel nagy súllyal szerepel az árelőrejelzéshez használt képletben, így a szakmailag felülvizsgált termésbecslés a várható árakat előrejelző árprognózist is jelentősen befolyásolja.

A rendkívüli termésbecslés határideje augusztus 3. Az árprognózist várhatóan augusztus közepén teszi közzé a HNT a honlapján, de csak azokra a borvidékekre vonatkozóan, ahol erről a hegyközségi tanács szőlészeti küldöttjei döntést hoztak.