Partnerüzem-keresés a Hochschule Heilbronn duális borászati képzéséhez

A dél-németországi, 12 telephelyen összesen 35 ezer hallgatót (ebből Heilbronnban 60 borász hallgatót) oktató Hochschule Heilbronn duális borászati képzéséhez partnerüzemet keres Magyarországon.

A főiskolai hallgatók 3-3 hónapos időtartamokban látogatják a főiskolai képzést, ill. végeznek üzemi munkát németországi, illetve EU-tagállammbeli borászatoknál.

A hallgatók részére az üzemeknek havi 500-700 eurós bért és lakhatási hozzájárulást kell biztosítaniuk, összesen 12 hónap időtartamban. Ezért cserébe a hallgatók az üzemben érdemi (tehát nem csak kisegítő) munkát végeznek. Az, hogy a hallgatók mely országot választják a munkavégzés helyszínéül, attól is függ, mely régióban laknak (eddig pl. a németországi üzemek mellett osztrák gazdaságok jöttek szóba), de Magyarországon pl. vonzó lehet a hallgatóknak a magyarországi német kisebbség által lakott régiók borvidékei is (pl. Sopron, Neszmély, Mór, Etyek-Buda, Hajós-Baja, Kunság, Szekszárd, Tolna, Villány, Nagy-Somló), illetve „ungarndeutsche” borász, vagy német tulajdonos által vezetett borászat (főleg, ha az ottani borászatoknál is szót értenének németül).

A duális program célja mind a főiskolának, mind a hallgatóknak, hogy a tanulmányok elvégzése után a partnerüzem átvegye a borászati ismeretekkel és vállalkozói, gyakorlati készségekkel is felruházott fiatal szakembereket immár, mint rendes munkavállalókat, ezzel biztosítva a szakmai utánpótlást.

A Hochschule Heilbronn a mellékletben megtalálható, angol nyelvű prezentációban ad bővebb tájékoztatást a képzésről.

A mellékletben található még annak a hírlevélnek az aktuális kiadása, amelyet a főiskola a partnerüzemek részére ad ki.

Az angol nyelvű prezentáció itt tölthető le. 

A német nyelvű aktuális hírlevél itt tölthető le.

Érdeklődés, a programhoz történő csatlakozási szándék esetén, forduljanak Magyarország Berlini Nagykövetségén Illés Bálint agrárattaséhoz a Balint.Illes@mfa.gov.hu email címen.