ORSZÁGOS FAJTAISMERETI KÉPZÉS

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) országos online hegybírói értekezletet tartott június 9-én, melynek témája az országos fajtaismereti képzés volt. Az elméleti képzést a gyakorlati oktatás követi, amelyet vizsgával abszolválnak a hegybírók.

A 2016-ban elfogadott ágazati stratégiában a HNT a köztestületre alapozott közigazgatás erősítését tűzte ki célul. Ennek a munkának alappilléreit jelentik a hegybírók, akik 2013 óta a HNT alkalmazásában végzik közigazgatási munkájukat. Az egyablakos ügyintézést jellemző hegybírói munka összetett, hiszen a közigazgatási és ágazat szabályozási, támogatási ismereteken túl elmélyült szőlészeti ismeretekkel is kell rendelkezniük.

2017-től -a bürökrácia csökkentés jegyében- a hegybírók végzik az ültetvények helyszíni ellenőrzését. Ennek a feladatnak az ellátásához szükséges a telepíthető fajták felismerése. Ampelográfiai ismeretkeből a szakma elismert szakértője Dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő tartott előadást. Az online elméleti képzés második részét Dr. Korbuly János nyugalmazott osztályvezető tartotta, aki a művelésmódok és ellenőrzési módszerekről bővitette a résztvevők ismereteit.