MEGÚJULÓ HAGYOMÁNYOK

A hagyományok folytatását, egyben a megújulást is jelképezi az Országos Borverseny Vándordíja.

Borsos Miklós alkotása két év kényszerű halasztás miatt az idei évben kerül újra a legeredményesebb borászat birtokába.

Az Országos Borverseny legeredményesebb borászata, a Vándordíj nyertese 2019 -ben a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről a Koch Borászat volt.  A díjat új útjára bocsátva adja át Koch Csaba a szobrot és plaketett Légli Ottónak a HNT elnökének.

Borsos Miklós bronz szobor alkotása az Ószövetség „Hírszerzők mennek Kánaánba” című történetét örökíti meg. A Számok Könyvében (Mózes Negyedik Könyvében) szereplő történet szerint „Ezt mondta az Úr Mózesnek: Küldj előre embereket, hogy szerezzenek híreket Kánaán földje felől, amelyet Izrael fiainak szándékozom adni.

Amikor Mózes útra bocsátotta a tizenkét hírnököt Kánaán földjének kikémlelésére épp szüret ideje volt. Mózes többek között feladatul adta nekik, hogy „Szedjétek össze minden erőtöket, s hozzatok a föld gyümölcséből is néhányat magatokkal.

A tizenkét hírnök „Amikor Eskol völgyébe értek, levágtak egy szőlőfürtöt a szőlővesszővel együtt, ezt kettesével egy boton vitték, aztán néhány gránátalmát és fügét is. Azt a helyet Eskolnak nevezték arról a szőlőről, amelyet Izrael fiai leszedtek.