Megjelent a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló rendelet

A Magyar Közlöny 2020. november 13-i számában kihirdetésre került a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló 57/2020. (XI. 13.) AM rendelet. A borszőlő-termelők november hónapban ismét egyéni tervet nyújthatnak be a jelenlegi, illetve a következő borpiaci évben támogatással elvégezni kívánt szerkezetátalakítási tevékenységeikre vonatkozóan.

A rendelet alapján tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az egyéni tervek 2020-ban november 16. és 30. között nyújthatók be. Az idei benyújtási időszakot követően, 2021-től minden évben november 2. és 30. között nyílik lehetőség a támogatás igénylésére.

A támogatással kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:
– A támogatási kérelem részét képező újratelepítési engedélyek kiadása a területileg illetékes hegybírói irodákban 3-4 munkanapot vesz igénybe. Kérjük azon tagjainkat, akik még nem kérték ki az engedélyeket, mihamarabb tegyék meg!
– 2020. évtől kizárólag elektronikus ügyintézés működik, ezért az Ügyfélkapuval nem rendelkező, pályázni kívánó termelőknek Ügyfélkapu regisztrációt kell kérnie a Kormányhivatalnál – melyhez általában előzetes időpontfoglalás szükséges.
– Lehetőség van arra, hogy a pályázó meghatalmazotton keresztül nyújtsa be az egyéni tervét, valamint intézze az eljáráshoz kapcsolódó ügyeit, ehhez azonban csak olyan meghatalmazás használható, amely megfelel a jogszabályban előírtnak.
– A kivágási műveletet az egyéni terv benyújtását követően kezdjék meg!

A hegybírók számára a HNT oktatást biztosított az elektronikus benyújtási és ügyintézési felület kezeléséhez annak érdekében, hogy a termelőknek segítséget tudjanak nyújtani a felmerülő kérdésekben, azonban a hegybírók a termelő helyetti ügyintézésre, az egyéni terv vagy a kifizetési kérelem benyújtására nem kérhetők fel.

A szőlőültetvények korszerűsítését szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban várhatóan 34 millió eurónak megfelelő forintösszeg áll rendelkezésre. A támogatás intenzitása a támogatható költségek 75-40 százaléka között fog változni.

A Magyar Közlöny 2020. évi 245. száma elérhető az alábbi linken:
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/632e30dd7b4e98e046d9108f0093ec3c8aa22f50/megtekintes