Magyar rozék aranyérme Cannesban

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem öt magyar pincészet rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét.

Azért is jelentős ez a díj – nemcsak a pincészeteknek, de a magyar borászatnak is –, mert a világ 30 országából érkező több mint 1300 minta közül kerültünk a legjobbak közé. A három napig tartó versenyen a bírálók vakkóstolással választanak, arany és ezüst minősítéseket osztanak ki. Az Egri borvidékről aranyérmet kizárólag az Ostoros Családi Pincészet szerzett, emellett a Kunsági borvidékről három, a Frittmann Borászat, a Font Pincészet és a Szentpéteri Borpince, míg a Villányi borvidékről a Csányi Pincészet rozé kapott kiváló minősítést.,

Az Ostoros Családi Pincészet 2020-as Egri Rozéját a legjobb Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Portugieser és Blauburger borokból házasították. A Kunsági borvidékről három aranyérmes bor származik: a Font Pincészet  Cabernet Sauvignon Rosé 2020, a Frittmann Borászat  Néro Rosé 2020, illetve a Szentpéteri Borpince Cabernero 2020. A Mondial du Rosé borversenyen a Teleki Tradíció 1881 Pinot Noir Rosé Brut 2018 magnum pezsgőjét aranyéremmel jutalmazták.