Magyar arany Bordeaux-ból

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a zsűri, egy arany és két ezüstérmet is hazahozhattak.

Ismét kimagasló magyar borsiker született Bordeaux-ban, a világ legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő borversenyén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen. 2021. május 26-án a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a szakértő zsűri. A franciaországi városban 1976. óta megrendezett idei bormustrán 27 ország 3569 tétele közül „Fehér, rozé, pezsgő, édes és széndioxiddal dúsított borok” kategóriában a csopaki Söptei Pincészet 2019-es “Hangulat” névre keresztelt száraz Sárgamuskotálya aranyérmet, 2019-es “Varázslat” és 2015-ös “Illúzió” elnevezésű Olasz rizlingjei pedig ezüstérmet nyertek. A Challenge International du Vin 2021-es megmérettetésén az említett kategóriában további 14 magyar arany- és 9 ezüstérem született.

A Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidéken immár több, mint 170 éves termelői hagyományokkal büszkélkedő Söptei családi pincészet nem először kap különleges elismerést a legjelentősebb francia borversenyen. 2020-ban “Varázslat” Olasz rizlingjük ’18-as évjárata aranyat, 2017-ben az idén is díjazott “Hangulat” nevű száraz Sárgamuskotályuk korábbi, ’15-ös évjárata ugyancsak aranyat, ’15-ös “Harmónia” nevű Pinot blanc-Chardonnay-Szürkebarát házasításuk, valamint ’13-as kései szüretelésű Sárgamuskotályuk ezüstöt hozott haza. 2011-ben két bronz, 2010-ben pedig egy ezüstéremmel díjazták boraikat.

Az 1850-ben alapított családi pincészet már öt generáció óta tartja alapelvének a hagyományok tiszteletét és a fejlődést. Az édesapa, Söptei Géza útmutatásait, valamint a gyermekei által itthon és Németországban megszerzett szakmai tapasztalatokat tovább örökítve gyarapítják családjuk generációkon átívelő gasztronómiai hagyatékát. Napjainkban az idősebbik testvér, Söptei Zsolt borász felelős a pincészetért és a kimagasló minőségű borokért, míg Söptei Róbert séf az elismert és hangulatos családi éttermet vezeti.