Júniusban zöldszüret, júliusban lepárlás segíti a kárenyhítést

Uniós és nemzeti forrásból próbálja enyhíteni a koronavírus-járvány okozta károkat az agrártárca. A bő 9 milliárd forintos keretből megvalósuló zöldszüret és krízislepárlás a keresletcsökkenés miatt kialakult túlkínálatot hivatott csökkenteni.

A turizmus és a vendéglátóipar szinte teljes leállása a borpiacot sem hagyta érintetlenül. A járvány miatti korlátozások következtében a borászatok egyik napról a másikra veszítették el piacuk 30-40, esetenként akár 90%-át. A pincékben pihenő borok az új évjárat helyét foglalják, ezért szüret előtt célszerű mérlegelni az eladhatóságukat. A 2,5 milliárd forint forrással tervezett krízislepárlás alternatívát kínál azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek. A lepárlóknál keletkező alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, így az alkoholtermékek piacát nem terheli tovább, azonban segítheti a járvány elleni további küzdelmet.

A lepárló a borok alkoholtartalma alapján 56,6-115 forintot fizethet a termelőnek literenként. Egy bortermelő legfeljebb 2000 hl saját előállítású borral vehet részt a támogatásban, annak érdekében, hogy minél több kistermelő részesülhessen a lehetőségből.

A zöldszüret a terméskorlátozás drasztikus módja, célja, hogy a szüret teljesen elmaradjon, a termés pedig még éretlen, zöld állapotban megsemmisüljön. Ezt a beavatkozási lehetőséget hazánk 2019-ben alkalmazta először. Idén 5,1 milliárd forintból, a tavalyinál kedvezőbb feltételek mellett, a szőlő minőségének figyelembevételével valósulhat meg az intézkedés, így a termelők 439 ezer és 968 ezer Ft közötti összegre pályázhatnak hektáronként. Az alacsony hozamú, de magasabb cukorfokkal szüretelt szőlőterületek kiegészítő támogatásra lehetnek jogosultak. Ez a támogatás nem csak a zöldszüret költségeit hivatott megtéríteni, de a kieső bevételt (vagy legalább egy részét) is kompenzálja. A támogatható területnagyság minimum 0,2 ha, és az a termelő is élhet a lehetőséggel, aki tavaly is részt vett a zöldszüreti intézkedésben.

A termelők a korábbi években rögzített szüreti adatokról a területileg illetékes hegybírótól kaphatnak pontos tájékoztatást. A személyes hegyközségi ügyintézés minimálisra csökkentése érdekében a hegybírók változatlanul elérhetőek telefonon és e-mail formájában egyaránt.

A saját szőlőt feldolgozó kis pincészetek, amelyeket a vírusjárvány miatti leállás kiemelten érintett, a közeljövőben további támogatásban részesülhetnek.

További információ:

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/51-2020-vi-20-szamu-kincstar-kozlemeny

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/a246bceca1ceb9a906156a7845674f14fe458ec1/megtekintes