JAVULTAK A TÁMOGATÁSI FELTÉTELEK

Az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa között zajlott szakmai egyeztetések eredményeként jelentősen javult a magyar borszőlő ültetvények újratelepítését és megújítását célzó támogatási program.

A támogatási rendelet módosítása során a HNT javasolta a szerkezetátalakítási támogatási referenciaösszegek felülvizsgálatát, valamint a támogatási intenzitás növelését. Ennek oka, hogy az elmúlt években jelentősen növekedtek a telepítéshez kapcsolódó költségek.

„A szőlőültetvények telepítése során felhasznált anyagok, valamint az élő munkaerő árai már az elmúlt években is jelentősen növekedtek. Ennek ütemét csak fokozta a háborús gazdasági környezet. A hegyközségi tagok hektáronkénti telepítési kiadásai így milliós nagyságrenddel emelkedtek 2022-re. A támogatási összegek felülvizsgálatával és a támogatás intenzitásának növelésével továbbra is biztosított a magyar borszőlő ültetvények dinamikus megújulási programjának folytatása.” – mondta el Brazsil Dávid a HNT főtitkára.

Az országos szőlész-borász szakmai önkormányzat véleménye szerint a szerkezetátalakítási és átállítási támogatás a Nemzeti Boríték keretében meghirdetett magyar ágazati programok közül a legsikeresebb. Fontosságát jelzi, hogy ennek igénybevételével a magyar szőlőtermelők a hazai szőlőültetvények felét újították meg az elmúlt évtizedben.

A hegyközségi tagok idén november hónapban nyújthatnak be egyéni terveket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén. Ennek hatósági engedély alapját jelentő újratelepítési engedélyt a hegybíróktól lehet beszerezni. Továbbá a támogatás egyes eseteiben helyszíni szemlét is el kell végeznie a hegybírónak. Ezek miatt a HNT kéri a hegyközségi tagokat, hogy kérelmük benyújtását ne hagyják az utolsó pillanatra. A hegybírók az engedélyeket és a helyszíni szemle jegyzőkönyvét jellemzően 5 munkanapon belül tudják kiállítani, de a határidő a beérkezett kérelmek számával egyidejűleg változhat.

Az egyéni terv benyújtásához kapcsolódó részletes információkat   71/2022. (XI. 2.) számú Kincstár Közlemény tartalmazza.

A Közlemény elérhető az alábbi linkre kattintva: 71/2022. (XI. 2.) számú Kincstár Közlemény

Egyéni tervet – az előírt mellékletek csatolásával együtt – a 2022/2023 borpiaci évben 2022. november 2. 16:00:00 óra és 2022. november 30. 23:59:59 óra között lehet benyújtani kizárólag elektronikus úton a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen

A hektáronkénti támogatási összegeket a 35/2022 (X.28.) AM rendelet mellékelte az alábbi linkre kattintva érhető el:  57/2020. (XI. 13.) AM rendelet