HEGYBÍRÓI KONFERENCIA

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa minden borpiaci év elején szakmai konferenciát rendez a hegybírók számára. Az egy napos rendezvényen a hegybírói munka közigazgatási vetületeit vitatják meg a hegybírók az előadókkal. Az idei év kiemelt témája a nemzeti borjogi szabályozás 2022. évi vetületei voltak.

Gál Péter, az agrárminisztérium főosztályvezetője az új nemzeti borszabályozás várható változásairól, az e-Pincekönyv bevezetéséről, valamint a 2022. évi szüret szabályozásáról tartott előadást.

A 2022/23-as borpiaci évben hatályos borszőlő felvásárláshoz kapcsolódó piacszervezési intézkedések, valamint a szakmaközi adatszolgáltatás kérdéseire Szmilkó Gabriella a HNT stratégiai és adatelemző vezetője adott válaszokat előadásában.

Mishiro Marcella a Nemzeti Földügyi Központ főreferense a VINGis szőlő térinformatikai rendszer használatát mutatta be.

A HEGYIR és A Borablak használatával kapcsolatos aktuális, gyakorlati tanácsokkal szolgált Fábián Imre regionális titkár.

Dr. Brazsil Dávid főtitkár a 2022/2023-as borpiaci év várható feladatait, kihívásait foglalta össze. Borpiaci év értékelésében a főtitkár elemezte a szőlő- és borpiaci kihívásokat, és bemutatta a rendkívüli termésbecslés szakmai okait. Évértékelőjében kiemelte a szakmaközi bormarketing és biológiai alap felhasználásának szakmai célkitűzéseit, továbbá elemezte a hegybírói rendszer értékeit a mezőgazdasági szabályozási rendszerben. Egyúttal köszönetet mondtak Szuromi Mihály leköszönő hegybírónak, valamint Sághi Tamás és Prokaj István hegybíróknak nyugdíjba vonulásuk alkalmából.

Varga András informatikai igazgató és Gresa Róbert rendszergazda az IT biztonság, adatvédelem és ügyfélszolgálat és az informatikai rendszerek használatával kapcsolatos kérdéseket elemezték.