Hegybírói konferencia 2016. augusztus 10.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idén már második alkalommal rendezett konferenciát a hegybírók számára.

2016. augusztus 10-én a HNT titkársága a Szent István Egyetem előadótermében, egész napos hegybírói képzést tartott. A konferencián több, a hegybírók munkáját érintő téma került megvitatásra.

13950880_10154438488833637_843523992_o

 

Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár rövid beszámolót tartott a hegybíró, a hegyközségi tanács titkára és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára tevékenységének ellenőrzési szabályairól szóló 1/2016. (I. 7.) FM rendelet szerinti hegybírói ellenőrzések eredményeiről és a felmerült problémák következményeiről.

Fontos témaként merült fel a zártkerti ingatlanok problémaköre, amely kapcsán Dr. Brazsil Dávid főtitkár összegezte és kiemelte az erre vonatkozó legfontosabb jogszabályokat, továbbá ismertette a hegybírók munkavégzését is szabályozó, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény legutóbbi változásait.

A főtitkár bemutatta továbbá a nemrég megválasztott regionális titkárokat, valamint beszámolt feladataikról is. A Konferencián a hegybírók részletesen megtárgyalták a termékleírások és a származási bizonyítványok kiadásának szigorú kapcsolatát, utóbbit konkrét jogesetekkel is illusztrálva értelmezték a termékleírások szabályait.
Sánta Csaba, a HNT informatikai menedzsere az informatikai eszközökről és azok megfelelő használatáról beszélt, Szekrényes Gábor informatikai munkatárs pedig a HelpDesk és a HEGYIR hibakezeléséről, valamint annak folyamatairól tájékoztatta a hegybírókat.

A nap záró eseményeként minden hegybíró kitöltött egy, a saját borvidékére vonatkozó kérdéseket tartalmazó tesztet, amely az eredetvédelemi rendszerrel kapcsolatos tudásukat mérte fel. Ez a vizsga a 2016. augusztus 1-jétől bevezetésre kerülő, hegybírói minősítési rendszerének a részét képzi.