FONTOS A KÖZÖS FELLÉPÉS

Az Európai Bizottság a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet felülvizsgálata során az összes alkoholos termék energiatartalmának és összetevőinek kötelező jelölését tervezi bevezetni. Az Európai Bizottság által megbízott kutatóintézet szervezésében május 3-án zajlott le egy online meghallgatás.

A téma a borászatokat, a szeszfőzdéket és a sörgyártókat is érinti. A három ágazat meghatározó magyar szakmai érdekképviselete egyet ért abban, hogy a fogyasztó tájékoztatásának olyan modern módon és önkéntes alapon kell eleget tenni, amely nem növeli a termelők költségeit és nem jelenti betarthatatlan szabályok bevezetését a magyar termelőkre nézve.

Ezt a közös álláspontot képviselték azon az online eseményen, amelyen a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára mellett Nagy András a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója, valamint dr. Kántor Sándor a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója közösen vett részt.

A meghallgatás után Dr. Brazsil Dávid a HNT főtitkára elmondta: „A magyar borágazat jövőbeli export versenyképességére is kihatással van az új szabályozás, különös tekintettel a kis- és közepes borászatok adminisztrációs terheire. Nem engedhetjük meg olyan 19. századi szabályozás bevezetését, amely figyelmen kívül hagyja a 21. századi fogyasztó technikai felkészültségét.”