Elhunyt Szeremley Huba, Badacsony „nagy öregje”

Túlzás nélkül állítom, hogy az egész Káli-medence és a Badacsonyi borvidék és annak lakói számára sorsfordító volt mindaz, amit tett, és mindaz, amivel inspirálta a körülötte lévőket. Látta a termőföld értékét, védte a tájat és vissza akarta adni benne az ember helyét.

Szeremley Huba 1940-ben született Budapesten, gimnázium után teológiát és orvostudományt tanult. A kalandos, regénybe illő életút innen, a Balaton partjáról, a Badacsony tövéből indult, 1967-ben egy sportrepülővel elhagyta az országot. Élt Ausztriában, Svájcban, Nigériában és Iránban. A rendszerváltást követően azonnal visszajött az addig számára elzárt anyaföldre, ahol az elsők között – szívügyének tekintve – kezdte el a régi magyar szőlőfajták – mint pl. a Kéknyelű és a Szürkebarát – visszatelepítését és ezekből készített kiváló borokat, megerősítve a badacsonyi borok hírnevét külföldön is.

1992-ben megalapította a Szent Orbán pincét és számos más vállalkozást. Személye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Badacsony újból felkerült a borászati térképre. Utolsó éveiben Szigligeten élt és sosem hagyta el kedvenc a kedvenc borvidékét, a Badacsonyt.

Tavaly ünnepelte a 80. születésnapját.

Viniczai Sándor