ELHUNYT ROHÁLY GÁBOR BORÁSZATI SZAKÍRÓ

Miután befejezte fogszakorvosi pályáját a ’90-es évek óta a magyar borkultúra újjáélesztésén dolgozott a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével kitüntetett orvos és borszakértő.

Hosszas betegség után, 86 éves korában meghalt szombaton Rohály Gábor borászati szakíró – közölte a család az MTI-vel. Kiemelik, hogy Rohály Gábor fogszakorvosi pályája befejezésével az 1990-es évektől a magyar borkultúra újjáélesztésén dolgozott.Nevéhez köthető számos, az utóbbi harminc évben meghonosodott, borismerettel és borkóstolással kapcsolatos elmélet és gyakorlati útmutató, valamint a borleíró nyelv hazai meghonosítása is – áll a közleményben.

Rohály Gábor egyike a Magyar Bor Akadémia alapító tagjainak, feleségével, Mészáros Gabriellával együtt létrehozta a Borkollégiumot, amelynek oktatója is volt.

Munkáját több kitüntetéssel is elismerték, megkapta a Hamvas fürt borművészeti díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét és 2014-ben a Bussay László-emlékdíjat is Rohály volt az Osztrák Borakadémia első magyar hallgatója, később pedig az egyik lektora is. A szakíró jelentette meg az első Borkalauzt, de más tankönyvértékű műveket is írt, illetve a bor szakralitásával is foglalkozott.