„Életműdíj 2020” átadó ünnepség Szepsy István tiszteletére

A Magyar Bor Akadémia Életműdíj Bizottsága 2020. év elején döntött a díjazott személyéről, aki Szepsy István mádi borász lett.

A díjátadót a pandémiás helyzet következtében a tavalyi évben háromszor halasztotta el az Akadémia, így 2021. június 21-én, Encsen, az Anyukám Mondta Étteremben nyílt lehetőség, szűk szakmai körben a díjátadó ünnepség lebonyolítására.

A Magyar Bor Akadémia az elmúlt közel 30 évben fölvállalt feladatai közül az egyik első, és azóta is kiemelkedő fontosságú „az Év Bortermelője Magyarországon” elnevezésű díj fenntartása, és a cím odaítélése évről évre. A borszakma Kossuth-díjának is gyakran emlegetett díj, és a díjazottak máig tartó névsora valóban tiszteletet és elismerést vívott ki. Az évek azonban gyorsan peregnek, és az eltelt közel egy emberöltővel felnőtt az új generáció és az elődök szépen adják át staféta botot.

Ennek következményeképp fogalmazódott meg a Magyar Bor Akadémia tagságában egy új, egy életműdíj alapításának gondolata, amelyet Tiffán Ede és Garamvári Vencel után, most Szepsy István vehetett át.

Az „Életműdíjjal” szeretnénk megtisztelni és példaként állítani azokat, akik az életüket, egész pályájukat töltötték kiemelkedő módon a magyar bor szolgálatában.

A díjat az erkölcsi elismerés mellett egy méltó megjelenésű, merített papír oklevél és egy bronz és gránit kisplasztika egészíti ki, amit a Hódmezővásárhelyen alkotó szobrász, Návay Sándor készített el.

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára, az Életműdíj Bizottság 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozza.

Szepsy István 1951-ben született Bodrogkeresztúron, a Sárospataki Református Gimnáziumban érettségizett, a Kertészeti Egyetemen 1976-ban végzett, majd Mádon dolgozott főkertészként egészen 1990-ig.  A szocialista nagyüzemi munka mellett és munka után már a saját birtok kialakításán is dolgozhatott, itt volt lehetősége a minőségi termesztésre, a termesztéstechnológia finomítására.

1997-ben társával, Anthony E. Hwanggal ketten létrehozták a Királyudvart, ami a maga 100 hektárjával a világ egyik legnagyobb édes bort termelő birtoka lett. Óriási szakmai lehetőség volt, de emellett fix fizetés is, ami kellett ahhoz, hogy tovább léphessen a saját pincével.

Már akkor a saját útját járta, és elindul a hozamkorlátozás, a száraz tokaji borok irányába. Külföldön tanulmányozta a szőlőtermesztést és borkészítést. Valamikor 1992 nyarán érett meg a felismerés, hogy a rendszert nem lehet toldozgatni, hanem alapvetően más rendszerben kell gondolkozni. Olyanban, amilyen a XVIII. századig jellemezte a tokaji szőlőtermelést. Magas hegyen, köves területen, öreg szőlőtőkéken, kis hozamokkal, tápanyag utánpótlás nélkül. További munkáját ennek szellemében végzi azóta is.

Szepsy István kezdeményezésére, 2005 óta létezik a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, amely a borvidék egy negyedét, Mád Hegyközség területét öleli fel, amelyre termelési szabályzatot is kialakítottak.

A családi pincészetben csak a furmintra építenek minden kategóriában – ennek felismeréséhez közel 30 év kellett. A dűlőkben gyorsabban ment az előrelépés, pedig „csupán” 17 éve kezdték el a furmint szelekcióját, pár éve pedig az egyedszelekciót is, hogy mindent erre tegyenek fel.

Bor világmárkát építenek, amely az ország számára is előnyöket hordoz.

„A természeti adottság és a hagyomány alapján nem lehet más, nem engedhetjük meg magunknak, hogy más célt tűzzünk ki” – mondja Szepsy István.

Szepsy István munkássága elismeréseként, számos rendkívül értékes díjat kapott. Ezek közül, hogy csak a legjelentősebbeket említsük:

„A magyar borkutúra újrateremtésében, a tokaji bor hírnevének terjesztésében végzett tevékenységéért” 1999-ben a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét kapta meg.

2001-ben, a Tokaji borvidékről elsőként, a Magyar Bor Akadémia az „Év Bortermelőjének” választotta.

2009-ben „Borászok Borásza”, majd 2010-ben és 2013-ban, tehát két ízben is elnyerte a Prestige Reserve Klub által alapított Prestige Award-ot, az adott évben a legnagyobb presztízzsel rendelkező borászat díját.

Magyarország köztársasági elnöke 2012-ben a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Szepsy István borász, a Szepsy Kft. ügyvezető igazgatója részére, a minőségi bortermelés fejlesztéséért, a méltán világhírű tokaji borágazat érdekében végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült munkássága elismeréseként.

Stephen Brook, a világ egyik legismertebb és tekintélyes szakírója által készített Wine People című könyve a világ leghíresebb borászai között említi, és a 2001-2002-es Birtokok és borok című könyv az egyetlen ötcsillagos birtokként regisztrálja Magyarországon.

2013 novemberében „az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként”, a Comói-tó partján, a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon (VDEWS) átadták a „Les Seigneurs du Vin” (magyarul a Bor Urai névre keresztelt) díjat, amelyet a borászok Oscar-díjának tekinthetünk, s ezt – másodikként a világon – Szepsy István kapta meg.

  1. november 8-án első magyar borászként Walter Scheel éremmel tüntették ki. „Azt a rendkívüli hozzájárulását szeretnénk méltatni, amivel a tokaji borok fejlődését és nemzetközi ismertségét segíti – az innovációs képességét, a mérceként szolgáló minőségfelfogását, röviden: az Ön meghatározó szerepét a világ egyik legjelentősebb borvidékének újraélesztésében” – olvasható a levélben.

Mostantól pedig a Magyar Bor Akadémia életműdíja is gazdagítja Szepsy István életének és munkásságának elismeréseit.

Az ünnepélyes díjátadó eseményt személyes jelenlétével dr. Nagy István agrárminiszter úr is megtisztelte.

A díjátadó ünnepséget Csézy, énekesnő nyitotta meg, illetve zárta egy-egy gyönyörű dallal.

A díjazott méltatása (Keményné Koncz Ildikó, a Magyar Bor Akadémia főtitkára) után az „Életműdíjat” dr. Nagy István agrárminiszter úr és Zilai Zoltán, az MBA elnöke adták át Szepsy István mádi borásznak.

Az esemény fényét emelte, hogy Szepsy István remek boraira hangolva az Anyukám Mondta kiváló séfje, Dudás Szabolcs és csapata egy nagyszerű menüsort prezentált.

Szepsy István a díj átvétele után megosztotta a jelenlévőkkel jövőbe tekintő gondolatait, mely szerint „Az a dolgunk, hogyha eddig egyedi borokat készítettünk, akkor ezután még egyedibbeket készítsünk!”

További információ:

Keményné Koncz Ildikó, a Magyar Bor Akadémia főtitkára és Pesti Eszter

Telefon: +36 70 675 5253 és +36 70 386 8265

Mail: info@magyarborakademia.hu

Web: http://www.magyarborakademia.hu/