Digitalizáció, a szőlő- és borágazat jövője

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) 2021. november 24-én szimpóziumot tartott a szőlészeti és borászati ágazat digitalizálásáról, hogy megvitassák a gyorsan változó világban rejlő hatalmas lehetőségeket. A találkozón egyetemek professzorai, nemzetek képviselői, nemzetközi szervezetek és a magánszektor szakértői vettek részt különböző országokból, akik kifejtették az innovációról és a borászati ​​világ előtt álló kihívásokról alkotott elképzeléseiket, különös tekintettel a klímaváltozásra.

A konferencián bemutatták azokat a digitális technológiákat, amelyek segítségével tovább fejlődhet a jövőben a szőlészeti és borászati ágazat az értéklánc különböző szakaszaiban: szőlőültetvény, borászat és forgalmazás.  A szakértők ismertették a különféle technológiák, a mesterséges intelligencia, az érzékelő rendszerek, robotika, műholdas- és a lézeres képalkotás, a tárgyak internete (IoT) és a blokklánc működését, kiemelve azt, hogyan használhatók majd a szőlészeti és borászati szektorban.  Kiderült az is, hogy számos kihívást kell leküzdeni az ágazatban a magasabb szint elérése előtt, jelenleg a legfőbb akadályt a kezdeményezések támogatásának hiánya, a magas végrehajtási költségek a kisvállalkozások számára és a végfelhasználók alacsony elkötelezettsége jelenti. Ugyanakkor a digitális átalakulás lehetőséget kínál az ágazat számára a hatékonyság, az átláthatóság és a termelékenység növelésére, új üzleti modellek megalkotására és a fenntarthatóság javítására. Ehhez azonban jelentős befektetések szükségesek a készségek, a tőke és az idő tekintetében, ezért lassú az átmenet. Még nem látható, hogy ez hogyan és milyen mértékben alakítja át majd a szőlő- és borágazatot, de ez a szimpózium áttekintést adott arról, hogy a főbb digitális trendek a teljes értékláncban hogyan képesek a jövőben átformálni a jelenlegi helyzetet.

A szimpózium teljes anyaga az alábbi linken érhető el:

https://www.oiv.int/en/oiv-life/digitalisation-the-future-of-the-vine-and-wine-sector