Bodó Judit az idei Borászok Borásza

Bodó Juditnak ítélték oda a Borászok Borásza 2021 díjat. A kitüntetés tizenötödik nyertese a tokaji Bott Pince tulajdonosa. Kárpát-medence 50 legjobb borásza választotta ki titkos szavazással és Nagy István agrárminiszter adta át neki a díjat.

A nyertes elmondta, meglepte, hogy a díjat neki ítélték oda, annak ellenére, hogy már ötödik alkalommal került be az első öt jelölt közé.  Azért nem számított erre az eredményre, mert a tavalyi győztes, Áts Károly is tokaji borász. Ez alapján úgy gondolta, ebben az évben másik borvidéket preferálnak majd borásztársai. Mint kiderült, a döntés nem erről szól.

-Bárki nyeri el ezt a díjat, mindenkinek örülünk, mert tudjuk, mindenki nagyon sokat dolgozik, hogy idáig eljusson – fogalmazott Bodó Judit. 

Mi változhatott az elmúlt 1 évben, hogy az ötödik jelölése meghozta neki a Borászok Borásza díjat? Bodó Judit távolról kezdte válaszát. Szerinte a rendszerváltás után az ő generációjuk az első, amely újraélesztheti Tokaj-Hegyalját a minőségi borokkal, ami hatalmas feladat egy borász életében.

-Megtiszteltetésnek tartom, hogy több száz éves borkultúrát és hagyományokat kaptunk a kezünkbe. Ezt méltóképpen kell átadnunk a következő generációnak. Egész Tokaj-Hegyalján és nálunk, a mi pincénkben is hatalmas iramú a fejlődés. Ez fel sem tűnik a hétköznapokban, a napi teendők közepette, csak akkor áll meg egy pillanatra az ember, amikor kap egy ilyen díjat. Ekkor átgondolja, honnét indult és hová érkezett.

Bodó Judit és férje, Bodó József valóban megérkeztek Tokaj-Hegyaljára: 20 évvel ezelőtt, a Felvidékről. Ahogy a díjátadón fogalmazott: egyikük sem végzett borász és nem is érzik magukat „fekete öves, vérbeli borászoknak”. Igaz, Bodó Judit mezőgazdasági főiskolát végzett.

Fél hektáron kezdték a szőlőtermelést, majd megalapították a Bott-pincét, ami Judit lánykori családneve. Jelenleg 9 hektáron termelnek öt dűlőben, és 15 ezer palack bort készítenek évente. Ez alkotja az organikus családi gazdaság alapját.

Hisznek a dűlőikben, és elfogultak a Furmint és a Hárslevelű iránt, amelyekből kiváló boraikat készítik. Elmondta, ők nem mérnek pH-t vagy maradékcukrot, minden lépést ösztönösen tesznek meg. Nem vesznek részt borversenyeken vagy nagy fesztiválokon, ők a személyes tapasztalatra esküsznek. A szőlőjüket helyben szeretik megmutatni, akárcsak a boraikat, a Csontos-dűlő aljában álló, szépen renovált présházukban. Organikus szőlőművelés, minimális beavatkozás és főként rengeteg saját munka jellemzi gazdaságukat.

Családi hagyomány és helyi tapasztalat nélkül vágtak bele a borkészítésbe, amit még most is folyamatos tanulás és tapasztalás jellemez – és ezek mind szenvedéllyé váltak, fogalmaz Bodó Judit. Ennek ellenére nemcsak arról szól az élete, hogy jó tokaji borokat készítsen. Ugyanilyen fontosnak tartja a helyi közösség építését és megtartását. Ebben a gyerekekre koncentrálnak, természetjáró túrákat, sporttáborokat, színházlátogatást szerveznek, szőlőjükben megismertetik velük a vulkanikus talajt, az aszúszemeket, hogy minél erősebben kötődjenek környezetük értékeihez. A hagyomány és a borkultúra nem úgy marad fenn, ha beszélünk róla, igenis rengeteg energiát és munkát kell beléjük fektetni, vallja.

Néhány hónappal ezelőtt nagyobb pincészetbe költöztek Bodrogkeresztúron, a hajdani kerámiagyár épületébe. Megvásárolták az egykor legendás, de mára romokban heverő  épületegyüttest, amit a korábbi tulajdonos Ullrich családdal konzultálva szeretnének „megmenteni”.

A Borászok Borásza díj elnyerése Bodó Juditnak azt jelenti, hogy jó irányba haladnak és, hogy nem érdemes letérniük erről az útról.