AZ ORSZÁGHÁZ BORA 2022 VERSENY EREDMÉNYEI

Idén hatodik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt, 2022. szeptember 23-án került sor a díjkiosztóra a Parlament Vadásztermében.

A 2017 óta évente megrendezésre kerülő verseny célja kiválasztani azokat a kiváló magyar borokat, amelyek az Országgyűlés hivatalos eseményein, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik a magyar borkultúrát. Az idei válogatóra a meghirdetett kilenc kategóriában 181 palack érkezett 89 pincészettől, 19 történelmi magyar borvidékről.

Kövér László köszöntőjében úgy fogalmazott: a hatodik alkalommal megrendezett országházi bormustrán újra fejet hajtanak a magyar borászok teljesítménye előtt. Kiemelte, a magyar borászatban a rendszerváltoztatás után szinte mindent újra kellett kezdeni, hatalmas küzdelem indult egyebek között a minőségért, a piaci formák megtalálásáért, a korszerű marketingért, a borturizmus környezetének kialakításáért. Kijelentette, a magyar borászok ezt a küzdelmet megnyerték, a magyar borok elmúlt három évtizedes története sikertörténet, a mérce pedig egyre magasabb. Kövér László úgy fogalmazott, Az Országház Bora verseny nemcsak a borászoknak jó alkalom arra, hogy megmutassák magukat, hanem kiváló lehetőség a magyar borok megismertetésére az Országház hazai és külföldi vendégeivel.

A huszonegy tagú bírálóbizottság munkájáról Kállay Miklós, a testület elnöke, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke elmondta, a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 100 pontos bírálati rendszer szerint dolgoztak. A kiválasztott borok minősége méltón képviselheti Magyarországot, és építheti az ország arculatát – tette hozzá.

A győztesek

Olaszrizling: Zelna Borászat „Füred” Olaszrizling 2021 (Balatonfüred-Csopak)

Furmint: Erzsébet Pince Betsek Dűlő Furmint 2020 (Tokaj)

Egyéb fehérbor: Dobosi Birtok Bio Juhfark 2021 (Balatonfüred-Csopak)

Rozé: Szentpéteri Borpince Duna-Tisza Közi Néró 2021 (Kunság)

Kékfrankos: Riczu Tamás Borászat Villányi Kékfrankos 2019 (Villány)

Bikavér: Takler Borbirtok Örökség Bikavér 2018 (Szekszárd)

Kadarka: Mészáros Pál Borház és Pince Kadarka 2019 (Szekszárd)

Cabernet franc: Maul Zsolt Prémium Winery Lator Villányi Franc 2018 (Villány)

Tokaji aszú: Juliet Victor Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 (Tokaj)

A győztes pincészetekről, a zsűriről bővebben  >>>

Forrás: MTI / Országgyűlés Hivatala