A védelmi előírások betartásával kinyithatnak a termelői borkimérések is

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése – Budapest kivételével – engedélyezi “a vendéglátó üzlet belső (zárt) részében – így különösen az étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztás”-át a (2) bekezdésben szereplő feltételek szerint.  Ezen feltételek, hogy „az ott dolgozóka vendégek által látogatható területenkötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt  (pl.: orvosi maszk, sál, kendő) viselni és a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása (1,5 méter) kötelező.

A vidéki vendéglátó üzletek kerthelyiségében vagy teraszán történő étel- és ital fogyasztást a 168/2020. (IV.30.) Korm. rendelet engedélyezi.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kérdésére az Agrárminisztérium Operatív Csoportjának tájékoztatása szerint az új szabályok a termelői borkimérésekre is vonatkoznak.

Felhívjuk szíves figyelmüket továbbá arra is, hogy a rendezvények és gyűlések – egyes családi események kivételével –  a 46/2020 Korm. rendelet értelmében betiltásra kerültek, és erről a nevezett kormányrendeletek sem rendelkeznek másként.